top of page
IMG_5557_edited

IMG_5557_edited

MEHILÄISEMOT

Kasvatan vapaasti- ja paritusasemalla pariutuneita Buckfast ja Carnica (Kraini) mehiläisemoja. Toukansiirto tehdään 12-18 tuntia vanhoilla toukilla. Paritustarhat sijaitsevat kotitilalla Kalaxissa ja Sarvisalossa (Loviisa). Kuhnurit vaativat erityishuomiota, koska ovat erittäin tärkeitä emonkasvatuksessa. Paritustarhat sijaitsevat tarhojemme tai veden ympäröimänä, edesauttaen toivotun parituksen.

Siitosemo on valittu seuraavien ominaisuuksien mukaan:

- elinvoimainen 

- lauhkea 

- parveiluhidas 

- hyvä talveutus

Tarkistan myös mehiläisten puhdistuskykyä Pin-testillä, eli kennoja missä on roosasilmäisiä mehiläiskoteloita pistetään hyenteisneulalla. Tarkistetaan 6 tunnin jälkeen, kuinka monta kennoja on avattu ja sitten 24 tunnin jälkeen kuinka monta on täysin puhdistettu. Tässä siitosemon B55 tulos: 86 % avattu 6 h jälkeen (vasen kuva) ja 100% puhdistettu 24 h jälkeen (oikea kuva).  

 

Tutkimuksista on näyttöä että mitä aikaisemmin ne tunnistaa vian tai häiriön kotelossa sitä paremmin ne pystyvät pitämään punkin lisääntymistä kurissa alle kynnysarvon 3 %. Samalla mitä herkemmin pesä puhdistaa kennot sitä paremmin ne pitävät sairaudet kuten toukkämädän poissa. 

Buckfastmehiläinen

Buckfast on ihmisen tekemä keinotekoinen rotu, luotu yhdistelemällä valittuja rotuja tai kantoja systemaattisesti. Buckfast onkin enemmän jalostusmenetelmä, kuin rotu. Mahdolliset siitosemot käyvät tiukan valinnan läpi ja vain parhaat sisarryhmistä käytetään jatkojalostuksessa. Buckfastmehiläinen on jalostustyö, joka on ollut käynnissä siitä lähtien kun Karl Kehrle (Veli Adam) aloitti jalostuksen vuonna 1916 luostarissa (Buckfast Abbey) Lounais-Englannissa, kun loistauti tappoi melkein kaikki mehiläisyhdyskunnat Englannissa. Veli Adamin motto oli; "Mahdollisimman paljon hunajaa, mahdollisimman vähällä työllä". Hänen jalostustyötä on jatkettu Euroopassa, hänen jalanjäljissään ja periaatteiden mukaan.

Minun Buckfast-kanta on peräisin saariparitetuista emoista Saksasta ja Tanskasta. Sen ominaisuuksiin kuuluu vähäinen parveilu, lauhkeus, kestävyys, vahva pesä läpi kauden ja korkea valkoinen vahakansi. Buckfastin suurin hyöty tulee esiin ammatti mehiläistarhauksessa. 

Carnica (Kraini)

Kraini on hyvin sopeutunut talveen ja vaihteleviin sääolosuhteisiin. Kraini vähentää merkittävästi sikiöintiä heinäkuussa ja lopettaa sikiöinnin aikaisin syksyllä. Krainit ovat pitkäikäisiä ja kestäviä mehiläisiä. Krainilla on räjähdysmäinen kevätkehitys ja parveiluherkkä, varsinkin jos tarhaaja ei ole ajantasalla. Parveilutaipumusta on kuitenkin mahdollista vähentää jalostuksella, käytössä olevassa kannassani ei parveiluherkkyytä esiinny. Kraini on myös sopeutunut hyvin alkuperäisalueellaan mesikasteeseen ja pystyvät paremmin talvehtimaan mesikasteella kuin muut rodut.

Minun krainilainen kanta on peräisin Itävallasta ja Saksasta. Oman kokemukseni mukaan kraini pärjää Etelä-Suomen vaihtelevassa säässä hieman paremmin kuin Buckfast ja italialinen mehilänen. Varsinkin kun talvi- ja kevätsää on nykyään hyvin vaihteleva. Pesän vahvuus ei pienene kevään mittaan eikä ruoka pääse loppumaan vaikka helmi-toukokuun sää olisi epäsuotuisa mehiläisille. Kraini järjestää itse pesän loppukesällä talvikuntoon, eikä tarhaaja tarvitse puuttua järjestelyyn.

 

Kraini on siis hyvin helppohoitoinen ja pärjää loistavasti pääosin omillaan Suomen olosuhteissa (parveilua ja punkkia on luonnollisesti seurattava). Siitä löytyy myös todistusta tästä julkaisusta, jossa verrattiin eri rotuja Suomessa: https://doi.org/10.3896/IBRA.1.53.2.03 Siinä nähtiin että Itävallasta ja pohjois-Saksasta tulleet krainit talvehtivat parhaiten ja keräsivät eniten hunajaa Suomen Jokioisissa.

Tilaa emoja verkkokaupasta, yhteyslomakkeen avulla

tai soittamalla: 0408311848.

Toimitus heinä- elokuussa tilausjärjestyksessä.

Hinta sisältää ALV:n (24%) ja hintaan lisätään postikulut.

On mahdollista ja on jopa suositeltavaa noutaa emot kotitilalta:

Kalaxintie 451, 07320 Jakari.

Kaikki emot merkitään vuoden värikoodin mukaan.

 

Varaa emoja ajoissa vuodelle 2023!

Pariutunut Buckfast emo: 42 €

Sarvisalossa pariutunut Kraini emo: 50€

10 kpl tai enemmän ostavalle 10 % määräalennuksen!

bottom of page