top of page

Sarvisalon paritusasema

Sarvisalo on saari Loviisan kunnassa, Uusimaassa. Minulla on ollut mehiläispesiä Sarvisalossa viisi vuotta, muita mehiläistarhaajia tai pesiä saarella ei ole. Saaressa on vaihtelevaa kasvustoa, viljeltyjä peltoja, metsää ja pihapiirejä. Mehiläispesät voivat hyvin täällä, kevät on usein hieman myöhäisempi kylmän merituulen johdosta. Emot pariutuvat hyvin saarella ja kokemukseni mukaan saarella puhdasparitus onnistuu lähes täydellä varmuudella. Emot ovat tasalaatuisia ja muistuttavat vanhempiaan, sekä väriltään että ominaisuuksiltaan, mikä vahvasti viittaa siihen, että ne emot, jotka saarella pariutuu onnistuneesti, niin pysyy saarella. Jos saareen eksyy joku vieras kuhnuri ja jos tämän kuhnurin tuoma perimä on ns. väärä, niin tämä saarella pariutunut emo poistetaan jatkojalostuksesta jälkiseurannassa (ns. hyvistä sattumista ei luonnollisesti ole haittaa).

 Sarvisalon paritusasemalla on noin 5 km täysin puhdas säde, jota vielä rajoittaa merivesi. Minulla on paritusasemalla 20-30 valittuja kuhnuripesää. Kuhnuripesät ovat neljällä eri tarhalla ympäri saarta. Suuri kuhnurimäärä takaa myös tutkimuksien mukaan sen, että emot eivät lennä kauas eikä veden yli herkästi (mehiläiset eivät pysty navigoimaan veden yllä). Tutkimukset näyttävät, että vaikka emot ja kuhnurit voivat lentää kauas, niin 60-75 % parituksesta tapahtuu 4,5 km2 sisällä pesästä, eli emo pariutuu 1200 metrin säteen sisällä pesästä saman alueen kuhnerien kanssa.

Lähde: Jaffe´ et al. (2009), Moritz et al. (2007)

Kesällä 2024 Sarvisalon kuhnurikanta on pääosin peräisin Saksan Kirchainin AGT-jalostuksesta (Varroan kestävyys jalostus).

kartta-copy.jpg

Paritus tulos viime kesältä, hyvin krainimainen olemus. 

bottom of page